ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

BEŞİKTAŞ

BEŞİKTAŞ İLÇE TARİH
 İLÇENİN TARİHÇESİ Beşiktaş’ın tarihi ilk çağlara uzanır. O zamanlardaki adı “Taş Beşik” anlamına gelen “Kune Petro” olarak bilinir. Ünlü Seyyah Evliya Çelebi; şehrin kurulduğu yerde, çok eskiden büyük bir kilise kuran Yaşkı adlı bir papazın, İsa’nın çocukluğunda yıkandığı taş bir tekneyi, (Beşik-Taşı) Küdüs’ten getirdiği ve buradaki kiliseye koyduğunu yazar.
 Öte yandan bazı tarihçiler de Barbaros Hayrettin Paşa’nın gemilerini bağlamak için bu sahile beş tane direk diktiğini, bu nedenle buraya BEŞ-TAŞ adının verildiğini, daha sonraki tarihlerde bu kelimenin değişikliğe uğrayarak BEŞİK-TAŞ olduğunu yazmışlardır. Bir eserde de Barbaros Hayrettin Paşa’nın Beşik Kaya’da gömüldüğü kayıtlıdır. Kaya ile taşın eş anlamda oldukları gözönünde bulundurulursa sözü edilen Beşik kelimesinin önceden de burada bulunan taşlar üzerinde yeni eklerle meydana getirilen bir gemi beşiğini anlattığı ve temelinde bulunan taşlara bu nedenden dolayı Beşiktaşı denildiği ve bu adın sonradan kasabanın adı olarak kaldığı söylenmektedir. Beşiktaş’ın İstanbul’un fethi sırasındaki adı ise, “Diplokionion” idi. Çifte sütün anlamına gelir.İstanbul’un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet, iskan hareketine başlamış, Fatih devrinden kalma eserler arasında bulunan Fatih’in Ekmekçi Başısı Ali Ağa’ya ait türbe bu yerleşme sırasında yapılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman zamanında bölge daha da gelişmiş ve sonraki yıllarda bu gelişme devam ederek zaman içinde esir pazarlarının kurulması, Rumeli’den Anadolu’ya geçen askerlerin ve ticari kervanların toplandıkları ve dinlendikleri yer haline gelmesi ile artmıştır. Çırağan Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı ile kasr ve köşklerin yapılmasıyla Osmanlı İmparatorluğunun yönetim merkezi haline geldi.
 Cumhuriyet döneminde, İstanbul’un tarihsel bir yapıya sahip olması yanında, yeni ve modern kentleşmeye de kavuşmuştur. Ulu Önder Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım’ın Akaretler, Spor Caddesi, 76 numaralı evde ikamet etmiş olması ve Büyük Önder’in Dolmabahçe Sarayı’nda vefatı, Beşiktaş’a Cumhuriyet tarihinde müstesna bir yer kazandırmıştır. Beşiktaş; 1930 yılında Beyoğlu İlçesinden ayrılarak ilçe haline getirilmiştir
. BEŞİKTAŞ İLÇE COĞRAFYA
 COĞRAFİ YAPISI : Beşiktaş İlçesi, yaklaşık 41.06-41.02 kuzey enlemleri ile 28-29 doğu boylamları arasındadır. Beşiktaş İl topraklarının Avrupa Yakasında yer alır. Kuzeyinde Sarıyer, batısında Şişli, güney batısında Beyoğlu İlçeleri ve doğusunda ise İstanbul Boğazı vardır. Çevrenin büyük yükseltileri yoktur. Fakat sahil kordonunda kurulan mahallelere nisbetle Levent, Etiler, Yıldız gibi mahalleler denizden bir hayli yüksektir. Yüzölçümü 1.520 hektardır. Sahil uzunluğu 8375 metre olup, boğaz bu bölgede fazla girintili çıkıntılı değildir.
BEŞİKTAŞ İLÇE İKLİM
 İKLİMİ :
 İkliminde Marmara Bölgesi karakteri hakimdir. Yazları sıcak ve yağışsız, kışları ılıman ve yağışlı geçer.En çok yağış Kasım Ayında, en az yağış ise Temmuz Ayında düşer. Yıllık Ortalama kar yağışlı gün sayısı : 7-10 gün En düşük sıcaklık : - 15 derece En yüksek sıcaklık : 40 derece Yıllık ortalama nem : % 77 Deniz Suyu Sıcaklığı : Yıllık ortalama : 14 derece En düşük sıcaklık : 6.4 derece (Şubat) En yüksek sıcaklık : 21.7 derece (Ağustos)
 BEŞİKTAŞ İLÇE SOSYAL YAPI
 Sosyal Durum (Konut, Sosyal Yaşantı, İş Çalışma Hayatı.) İlçe konut yapımı bakımından İstanbul’un özenilen bir bölgesi niteliğine sahiptir. Özellikle Levent, Etiler ve Bebek mahalleleri modern kentleşmeye örnek teşkil etmektedir. Beşiktaş bütünüyle bir kentsel yerleşim alanıdır. Karanfilköy dışında toplu gecekondu alanları yoktur. Mevcut binalar genellikle betonarme ve yığma yapı cinsinde olup, pek az da eskiden kalma ahşap kargir bina vardır.Bina sayısı 17.429 bağımsız konut sayısı 79.561, işyeri sayısı 23.435’dir. İlçe, genellikle bir yerleşim yeri niteliği taşımaktadır. Ulaşım, beşeri ilişkileri ve tesisleri yönünden de ilgi çekmektedir. Son yıllarda düzenli bir yerleşime sahip olan Levent ve Etiler yöreleri sanayici, iş adamları ve sanatçıların ilgi duydukları yerleşim yerleri haline gelmiştir. İlçemizde 35 Camii ve 2 Mescit mevcut olup, Müftülüğümüze bağlı 7 adet Kız Kur’an Kursu bulunmaktadır. Ayrıca, 7 adet Rum, 4 adet Ermeni, 2 adet Yahudi ibadethanesi olmak üzere toplam 13 adet Kilise ve Sinegog, 3 adet ise Ayazma bulunmaktadır. Beşiktaş'da Musevi vatandaşlarımıza ait 1 adet Lise, 1 adet İlköğretim Okulu, Ermeni vatandaşlarımıza ait 1 adet İlköğretim okulu ve Rum vatandaşlarımıza ait 1 adet İlköğretim okulu bulunmaktadır. Protestan vatandaşlarımıza ait 3 adet Ev Kiliseleri vardır.
 BEŞİKTAŞ İLÇE NÜFUS
NÜFUS DURUMU : Nüfus Müdürlüğünde Bulunan Nüfus Kütüğünde kayıtlı ve sayım defterlerine göre tesbit edilen mahalle nüfusları şöyledir : MAHALLE ADI: NÜFUSU : MAHALLE ADI: NÜFUSU : ABBASAĞA 5.480.- LEVAZIM 6.402.- AKAT 16.585.- LEVENT 2.968.- ARNAVUTKÖY 4.889.- MECİDİYE 11.657.- BALMUMCU 2.095.- MURADİYE 5.865.- BEBEK 5.753.- NİSBETİYE 12.783.- CİHANNUMA 4.537.- ORTAKÖY 8.635.- DİKİLİTAŞ 16.424.- SİNANPAŞA 2.432.- GAYRETTEPE 12.167.- TÜRKALİ 11.154.- ETİLER 10.206.- ULUS 6.424.- KONAKLAR 15.585.- VİŞNEZADE 6.713.- KÜLTÜR 4.739.- YILDIZ 5.680.- KURUÇEŞME 3.485.- “ÖZEL SAYIM 9.118.- İlçemiz Nüfus Müdürlüğünde bulunan toplam 358 adet nüfus kütüğünde 232.212 kişi kayıtlı olup, 2009 yılı TUİK rakamlarına göre İlçemizin Nüfusu 185.054’dür.       İstanbul’un bazı ilçelerindeki hızlı nüfus artışı ve bölgesel gecekondulaşma Beşiktaş’ta görülmemektedir. Son yıllardaki nüfus artış oranı düzenli ve planlı bir yerleşim bölgesi özelliklerini arz etmektedir. İlçe de üniversiteler ile çeşitli bölüm ve fakültelerinin oluşu, işyeri sayısının çokluğu ve trafiğin Boğaz Köprüsünden sonra İstanbul‘un çeşitli bölgelerine bağlantı yollarının varlığı, gündüz nüfusunun sayım nüfusuna göre birkaç misli artmasına sebep olmaktadır. 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder