ÜYE GİRİŞİ ÜYE OLMAK İÇİN ALTTAKİ LİNK İ TIKLA

BAĞCILAR

Tarihi eser açısından çok zayıf bir yerdir. İlçemizde buna rağmen küçük de olsa belirli tarihi kalıntılara rastlamak mümkündür. Kaşıkçı Çeşmesi : Bugünkü Beltaş Kumaş Fabrikası´nın altında kalan bu çeşme, konaklama hanı, hamam ve su sarnıcı ile küçük bir külliye gibi idi. Avrupa´dan gelen tüccarlar ve gezginler burada konaklar ve bu konaklama esnasında İstanbul Şehremini´nden, şehre giriş izni alırlardı. Çifte Gelinler Çeşmesi : Tarihi ipek yolu güzergâhında Mimar Sinan modeli kesme taştan yapılmış olan bu çeşmede birbirlerine ters istikamette hayvanların ve insanların ayrı ayrı su içebileceği bölümler bulunmaktaydı. Ayrıca bu çeşmenin yanında yolcuların cuma ve bayram namazı kılması için bir minber de bulunmaktaydı. Bu çeşmeden bugün herhangi bir kalıntı mevcut değildir. Ayrıca Mahmutbey Mahallemizde Osmanlı Dönemi´nden kalma Acı Çeşme, Burmalı Çeşme, Hüseyin Ağa Çeşmesi ve Demirli Çeşmeleri hala hizmete devam etmektedir. Tavukçu Köprüsü : Bugünkü Tavukçu deresi üzerinde bulunan ve kesme taştan yapılmış kemerli bir köprü idi. Su Kemerleri : Askeri saha içinde kalan 2 adet su kemeri halen mevcuttur. Tarihi İpek Yolu : Tamamen düz kesme taşların yan yana dizilmesi ile asırlarca hizmet veren bu yolun taşları sökülerek köyün cami ve okul duvarında kullanılmıştır. Su Yolları : Halkalı Suları adı altında İstanbul´a su taşıyan 17 su yolundan bir tanesi de Bağcılar´dan gitmekte olup Hekimoğlu Ali Paşa Vakıf Suları adı altında bilinmektedir.
 Aşınımla önemli ölçüde taşınmış olan düz ve hafif dalgalı platoya yayılan Bağcılar İlçesi´ nin vadi oluşumları son derece önemsizdir. Ortalama yükseklik 50-70 m. civarındadır. Akarsuların uzunlukları kısa ve su rejimleri düzensizdir. Bu akarsuların, hızlı kentleşmenin ve sanayileşmenin sonucu olarak, biyolojik ve kimyasal atıkları taşıyan derelere dönüşmüşlerdir. JEOLOJİK OLUŞUMLARI Birinci zamandan şişt ve gre türü kayaçları kapsayan Trakya serisinden Devon alanlar, ilçe temelini oluşturur. Bölge genelde Neojen oluşumlar içerir. Vadi düzlükleri alüvyonik artıklarla teraslanmıstır. Hemen her alanda bulunabilen yer altı suları, derin olmayan kuyular ile yer üstüne taşınabilir niteliktedir. BAĞCILAR İLÇE İKLİM İKLİMİ Bağcılar ilçesinin iklimini de İstanbul´un iklimi gibi belirgin kalıplar içinde değerlendirmek mümkün değildir. Akdeniz ve Karadeniz iklim yapıları arasında geçiş özelliği taşıyan ilçe iklimi, kimi dönemlerde kırsal iklim özellikleri taşır. En sıcak geçen ayların temmuz, ağustos ayları olduğu, Bağcılar ilçesi´nin en az yağış alan dönemleri de bu ayların oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca aralık ve ocak ayları en çok yağış alınan ancak en soğuk geçen dönemlerdir.
İlçede son 5 yılda yapılan okullarla beraber eğitim kurumlarının sayısı 75´e ulaşmıştır. Belediyemiz, eğitime verdiği büyük destekle, 6 okulu kendi imkânlarıyla, 7 okulu da hayırsever işadamlarının katkısıyla yapmıştır. Belediye olarak hedefimiz, en fazla 30 kişilik sınıflarda eğitim görülmesini sağlamaktır. Ayrıca, öğrencilerimizin teknolojinin imkânlarından da yararlanması için ilçemizdeki bütün okulların her sınıfına bilgisayar ve projeksiyon makinesi hediye etmiştir. İlçemizin 22 mahallesi bulunmaktadır ve her mahallede Mahalle Konakları açılarak bir gelenek tekrar hayata geçirilmiştir. Mahalle konaklarımızda muhtarlık, kütüphane, spor salonu ve bir kısmında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan Meslek Kursları (İSMEK) ve bir kısmında da sağlık ocakları bulunmaktadır. Mahalle konaklarından isteyen herkes ücretsiz olarak yararlanmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder